The Great Baltimore Fire: het belang van standaarden
GOVTECH
Net zoals de verwoestende brand die Baltimore in 1904 heeft getroffen, kan het gebrek aan standaardisatie in gegevensuitwisseling tussen overheidsdiensten chaos veroorzaken in onze systemen. In het digitale tijdperk van vandaag de dag is het cruciaal dat we interoperabiliteit prioriteren en gestandaardiseerde protocollen instellen voor gegevensuitwisseling.
Hoogstwaarschijnlijk zul je er nog nooit van gehoord hebben- The Great Baltimore Fire. Het is dan ook een gebeurtenis wat voor ons al weer ver in het verleden ligt. Om precies te zijn, zondagochtend 7 februari 1904.
Op zondagochtend 7 februari 1904 brak er brand uit in de binnenstad van Baltimore, in de Amerikaanse staat Maryland. Het vuur greep zo snel om zich heen dat de autoriteiten telegrafisch om hulp verzochten bij andere steden. Meer dan 1200 brandweermannen uit de wijde omtrek rukten uit om de brand onder controle te krijgen.
Ze kwamen uit nabijgelegen staten als New York, New Jersey, Virginia en Delaware. Hun inzet was tevergeefs. Velen konden niet helpen blussen, omdat de koppelingen van hun eigen brandweerslangen niet pasten op de waterpompen in Baltimore.
Dit gebrek aan standaardisatie had dramatische gevolgen. Pas in de loop van maandag was de brand onder controle. Meer dan 1500 gebouwen waren vernietigd, zo'n 35000 duizend mensen raakten werkloos. Uit onderzoek na de brand bleek dat er alleen al in de Verenigde Staten zeshonderd verschillende maten en variaties in aansluitingen voorkwamen, hoewel er al vanaf 1870 werd geprobeerd om deze te standaardiseren. Uiteindelijk kwam onder grote politieke druk een nationale standaard tot stand.
Fast Forward naar 2024
Het verhaal van The Great Baltimore Fire illustreert op treffende wijze het belang van standaardisatie en goede gegevensuitwisseling tussen overheidspartijen, vooral in het licht van dienstverlening aan de burger anno 2024.
Net zoals bij de brandweerlieden die tevergeefs probeerden te helpen bij het blussen van de brand, kunnen we ons voorstellen dat overheidsinstanties die niet goed met elkaar kunnen communiceren en gegevens uitwisselen, niet effectief kunnen reageren op de behoeften van burgers en crisissituaties. Ook nu zien we nog steeds dat informatie moeizaam of zelfs niet tussen overheidsinstanties wordt of kan worden gedeeld.
Het gebrek aan standaardisatie van brandweerslangkoppelingen had rampzalige gevolgen, zoals vertragingen bij het blussen van de brand en grootschalige verwoesting. Dit herinnert ons eraan hoe inefficiënte gegevensuitwisseling en gebrek aan standaarden kunnen leiden tot vertragingen, fouten en onnodige problemen in de dienstverlening van de overheid aan de burger.
De totstandkoming van een nationale standaard na de brand benadrukt het belang van het creëren van uniforme normen en afspraken om interoperabiliteit en samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties te bevorderen. Door goede gegevensuitwisseling en het gebruik van standaarden te waarborgen, kunnen overheidsinstanties beter samenwerken, efficiënter reageren op crisissituaties en een naadloze en effectieve dienstverlening aan burgers bieden in 2024 en verder.
Waarom is er anno 2024 nog steeds behoefte aan verdere standaardisatie en optimalisatie van gegevensuitwisseling tussen overheidspartijen?
Het gebruik van standaardisatie en goede gegevensuitwisseling tussen overheidspartijen kan worden verbeterd om verschillende redenen:
Efficiëntie: Standaardisatie maakt het mogelijk om informatie op een uniforme manier te verzamelen, op te slaan en uit te wisselen tussen verschillende overheidsinstanties. Dit verhoogt de efficiëntie van gegevensverwerking en maakt snellere besluitvorming mogelijk.
Interoperabiliteit: Door te voldoen aan gemeenschappelijke standaarden kunnen verschillende systemen en platforms naadloos met elkaar communiceren. Dit vergemakkelijkt de integratie van systemen en maakt het mogelijk om informatie te delen tussen verschillende overheidsinstanties zonder dat dit leidt tot compatibiliteitsproblemen.
Kwaliteit en betrouwbaarheid van gegevens: Standaardisatie draagt bij aan de consistentie en nauwkeurigheid van gegevens, waardoor de betrouwbaarheid en kwaliteit van informatie wordt verbeterd. Dit is essentieel voor het nemen van weloverwogen beslissingen en het leveren van hoogwaardige diensten aan burgers.
Kostenbesparing: Door te investeren in standaardisatie en goede gegevensuitwisseling kunnen overheidspartijen kosten besparen op het gebied van gegevensbeheer, onderhoud van systemen en interoperabiliteit.
Zien we dat de Nederlandse overheid hierin haar verantwoordelijkheid neemt?
Wat betreft wetgeving zijn er in veel landen initiatieven en wetten die gericht zijn op het bevorderen van digitale informatie-uitwisseling tussen overheidsinstanties. Voorbeelden hiervan zijn wetten die de oprichting van centrale data-infrastructuur stimuleren, zoals Wet Digitale Overheid in Nederland.
Aan de andere kant kunnen wetgeving en regelgeving ook belemmeringen vormen voor een goede en gemakkelijke gegevensuitwisseling. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er strenge regels zijn met betrekking tot gegevensbescherming en privacy, die het delen van informatie tussen overheidsinstanties bemoeilijken. Het is belangrijk dat wet- en regelgeving een evenwicht vinden tussen het beschermen van privacy en het faciliteren van effectieve gegevensuitwisseling voor overheidsdoeleinden.