Culturele starheid hindert Agile implementatie

Hoe kunnen overheidsorganisaties de culturele en structurele barrières doorbreken om echt wendbaar en Agile te worden?

FEATUREDGOVTECH

Dennis Andreas

11/8/20242 min read

De uitdaging van cultuur en wendbaarheid binnen overheidsorganisaties kan niet worden onderschat. Een wendbare manier van werken kan niet succesvol worden geïmplementeerd in een organisatie met een starre cultuur. Je kunt medewerkers niet vragen zelf beslissingen te nemen als je hen blijft vertellen wat ze moeten beslissen. Dit fundamentele probleem speelt in veel overheidsorganisaties.

In bestuurlijke zin betekent dit dat de traditionele top-down benadering, die kenmerkend is voor veel overheidsinstanties, botst met de bottom-up benadering die Agile vereist. Bestuurders zijn gewend om controle te houden en beslissingen te dicteren, terwijl Agile vraagt om vertrouwen in de vaardigheden en inzichten van medewerkers op alle niveaus. Deze culturele dissonantie zorgt ervoor dat medewerkers zich niet empowered voelen en terugvallen in oude, hiërarchische werkpatronen.

Culturele dissonantie ontstaat wanneer de heersende waarden en normen binnen een organisatie conflicteren met de waarden en normen die nodig zijn voor een nieuwe manier van werken. In het geval van Agile werken, is er een sterke behoefte aan autonomie, transparantie, en samenwerking. Dit staat vaak haaks op de traditionele, hiërarchische cultuur van veel overheidsorganisaties. Zelfs al houdt je je vast aan het SAFE-framework met de voorgeschreven overlegstructuren, dan ben je nog niet Agile bezig, maar pas je enkel een voorgeschreven aanpak toe.

Waar zitten de conflicten?

Top-Down controle versus Autonomie: veel overheidsinstanties zijn gewend aan een strak gecontroleerde hiërarchie waarbij beslissingen van bovenaf worden genomen. Dit creëert een omgeving waar medewerkers wachten op instructies in plaats van proactief problemen op te lossen. Voor Agile werken is het essentieel dat medewerkers de autonomie krijgen om zelf beslissingen te nemen en initiatieven te ontplooien.

Rigide structuren versus Flexibiliteit: overheidsorganisaties hebben vaak rigide structuren en processen die zijn ontworpen voor stabiliteit en voorspelbaarheid. Agile vereist echter flexibiliteit en de mogelijkheid om snel te reageren op veranderingen. Deze rigide structuren kunnen innovatie en snelle besluitvorming belemmeren.

Vertrouwen versus Controle: een cultuur van vertrouwen is cruciaal voor Agile werken. Medewerkers moeten het gevoel hebben dat hun inzichten en beslissingen worden gewaardeerd en gesteund door het management. In een cultuur die zwaar leunt op controle en toezicht, is het moeilijk om dit vertrouwen te cultiveren. Wendbaarheid binnen de publieke sector is niet gemakkelijk te bereiken, maar het is noodzakelijk om te kunnen inspelen op snelle veranderingen.

Welke ervaringen hebben jullie met het implementeren van Agile binnen de publieke sector? Wat zijn de grootste uitdagingen en hoe hebben jullie deze overwonnen?